Puntensysteem

Hoe werkt de puntentelling bij de wedstrijden?

Door Sylvia, wedstrijdleidster tijdens de clubwedstrijden

Iedereen snapt dat wanneer je als eerste over de finish komt, je die wedstrijd hebt gewonnen. Tenminste, wanneer alle deelnemers precies dezelfde boot hebben. Dat is dus bij de optimisten altijd het geval. Bij de lasers gaat dat ook goed wanneer iedereen een groot zeil op zijn laser heeft staan. Wanneer er veel wind is is dat grote standaardzeil te zwaar zeilen voor lichtere zeilers. Zij verwisselen hun zeil dan voor het kleinere radiaalzeil en varen dan mee met de open boten.

Bij de open boten hebben we te maken met verschillende boten. Hier rekenen we met de SW-factor, zodat de langzamere en snellere boten evenveel kans maken om eerste te worden.

Puntentelling

Na alle wedstrijden op een wedstrijddag gaan we kijken wie er die dag het beste heeft gezeild. Dit gaat bij alle velden hetzelfde. Wanneer er meer dan 3 wedstrijden worden gezeild wordt het resultaat van je slechtste wedstrijd niet meegeteld of anders gezegd: de wedstrijd die je het slechts gezeild hebt valt af. Per wedstrijd die gezeild wordt krijg je punten volgens de zogenaamde Olympische telling.

Word je eerste, dan krijg je 0 punten. De nummer twee krijgt 3 punten, de derde krijgt 5,7 punten, de vierde 8 punten, de vijfde 10 punten, de zesde 11,7 punten, de zevende 13 punten en vanaf de achtste steeds een punt meer. Hoe hoger je eindigt, hoe minder punten je dus krijgt. De punten van alle wedstrijden (behalve de aftrekwedstrijd) worden bij elkaar opgeteld en wie het minste aantal punten heeft wint de wedstrijddag.

Wanneer twee zeilers evenveel punten hebben bij dit optelsommetje, dan geldt het onderlinge resultaat van de laatste wedstrijd om te bepalen wie voor de andere eindigt. Dit ziet eruit als veel rekenwerk, maar gelukkig hebben we een SW-programma op de computer, die dat allemaal razendsnel voor ons uitrekent.

Ik hoop dat het zo voor iedereen duidelijk is en wanneer je het nog niet helemaal snapt, vraag het gerust nog een keertje tijdens de wedstrijden, dan leg ik het nog een keertje uit.

rekenen